Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Azi 3500 de oameni vor…

Azi 3500 de oameni vor muri în accidente rutiere

În fiecare zi, aproape 3.500 de oameni își pierd viața în accidente. Peste zeci de mii sunt răniţi. Familiile se distrug. Viitorul tinerilor este spulberat. Accidentele rutiere au devenit principala cauză de deces a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 ani. Plătim pentru mobilitate un preţ inacceptabil.

Deceniul de Acţiune pentru Securitatea Rutieră 2011-2020, care a început în luna mai curent, are scopul de a salva cinci milioane de vieţi. Un plan global în acest deceniu oferă un cadru pentru guverne, societatea civilă şi sectorul privat de a lucra împreună pentru a îmbunătăţi gestionarea rutieră; spori siguranţa drumurilor şi a vehiculelor, dar și pentru a educa şoferii, pasagerii şi pietonii privind comportamentul pentru securitatea rutieră.

Planul se axează pe riscurile mari, inclusiv excesul de viteză, conducerea în stare de ebrietate, lipsa de concentrare în timpul utilizării dispozitivelor mobile, neutilizarea centurilor de siguranţă, căştilor de protecţie şi a dispozitivelor pentru siguranța copiilor. Realizarea planului presupune o infrastructură mai bună şi idei inovatoare. Planul global cuprinde, de asemenea, asistență pentru victime, inclusiv operaţiuni de salvare, tratament şi reabilitare pe termen lung. Acesta insistă pe investigaţii ale accidentelor pentru a preveni decesele şi leziunile ulterioare.

Organizaţia Naţiunilor Unite trebuie să-și îndeplinească rolul său în aplicarea planului. La începutul acestei luni, a fost adoptată o politică a întregului sistem pentru a promova securitatea rutieră şi operarea în siguranţă a vehiculelor ONU.

La nivel global, numărul vehiculelor se va dubla până în anul 2020. Consolidarea capacităţilor pentru siguranţa rutieră este esenţială, având în vedere această expansiune rapidă a utilizării vehiculelor, în special în economiile emergente din lume.

În această Zi Mondială a comemorării victimelor traficului rutier, să mobilizăm toate contribuţiile posibile pentru a îmbunătăţi siguranţa rutieră – de la arhitecții oraşelor pînă la designerii de vehicule, de la factorii de decizie a politicilor la participanții pînă la traficul rutier. Sa-i comemorăm pe cei care și-au pierdut viaţa în traficul rutier din întreaga lume, acţionând pentru a salva vieţile altora.

 Comunicat PNUD.

Titlul apartine ZdG